Ustavni sud neubedljiv

21:09 21. 10. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Ustavni sud je svojoj odluci neubedljivim argumentima ocenio da Naredba o ograničenju i zabrani kretanja građana i nekoliko odredaba Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja nisu suprotne Ustavu, saopštio je danas Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP).

Ispitujući ustavnost osporenih članova uredbe kojima je Vlada, uz supotpis predsednika Republike, dala ovlašćenje MUP-u da samostalno propiše mere odstupanja od Ustavom zajemčenih sloboda i prava građana, Ustavni sud je uvažio argumentaciju Vlade da je “svaka mera doneta od strane ministra unutrašnjih poslova faktički doneta uz prethodnu saglasnost Vlade", navodi BCLJP.

Ustavni sud je, takođe, zauzeo stanovište da se mere drastičnog ograničenja kretanja za građane starije od 65 i 70 godina, izbeglice i migrante za vreme vanrednog stanja ne mogu smatrati merama lišenja slobode, zbog toga što njihova svrha - zaštita od zarazne bolesti - i sadržina, koja je poistovećena sa svrhom, na to ne ukazuju, navodi se u saopštenju.

Trajanje navedenih mera, stepen ograničenja kretanja i socijalnih kontakata nametnut najstarijima u vreme vanrednog stanja, ocenio je BCLJP, "uporediv je sa stepenom ograničenja slobode kod kućnog zatvora i kućnog pritvora, koji se smatraju merama lišenja slobode".

Razlozi za davanje individualnih dozvola koje je izdavao MUP "nisu bili propisani, pa stoga ni predvidljivi", a građanima su najviši predstavnici vlasti slali poruke da će se dozvole davati "samo u izuzetnim, naročito opravdanim situacijama. (kraj) is/bdb

Share: