Bajden bi danas pobedio

21:17 23. 10. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Prema trenutnim anketama, kada bi danas bili održani izbori u Sjedinjenim Državama Donald Tramp ne bi dobacio ni do 200 elektorskih glasova, a predviđeno je da Džo Bajden dobije 357, ali i ako ih ne dobije 270 mu je dovoljno da postane predsednik, ocenio je danas predsednik Foruma za međunarodne odnose Ivan Vujačić.

On je na panel diskusiji "Izbori u SAD: političke alternative i novi društveni pokreti" u Domu omladine rekao da bi predstojeći predsednički izbori u SAD u normalnim okolnostima, bez korone, bili "ne preterano interesantni", ali će biti interesantni jer je 40 miliona Amerikanaca zbog kovida glasalo poštom.

Vujačić je rekao da je jedno od glavnih pitanja da li će se pobednik znati u noći izbora 3. novembra, i da će izbori biti završeni ako bude savršeno jasno da je Bajden dobio toliko glasova da ništa ne može da ga ugrozi.

Ukoliko se to ne dogodi, ukazao je, počeće brojanje u onim državama u kojima postoji mogućnost da Tramp pobedi i dogodiće se do sada nezabeležena "drama".

Drugo veliko pitanje je da li će demokrate "uzeti Senat", naglasio je Vujačić i dodao da bi prema sadašnjim prognozama demokrate imale 51 glas u Senatu, "a sigurno će dobiti Donji dom", tako da će, ako se prognoze obistine, ovaj put američki predsednik imati većinu i Gornjem i u Donjem domu.Gostujuća profesorka na više univerziteta u SAD Đurđa Trajković, koja je završila Univerzitet u Viskonsinu, istakla je da su u SAD trenutno najvažniji društveni pokreti Crni životi znače (Black Lives Matter) i feministički pokret.

Ona je ukazala da je feminizam i dalje "prljava reč" u SAD "i svuda u svetu" i dodala da se žene polako "ponovo dižu", jer je posle pitanja prava i sloboda crnački feminizam "stavio na sto" i pitanje ekonomije i opresije.

Trajković je rekla da je u SAD "sada prilično šizofreno" zbog Trampa, ali da je otpor veliki i da to "daje optimizam". (kraj) vbr/bdb/dpv

Share: