Sahrana u nedelju

08:52 30. 10. 2020. FoNet | Velimir Ilić

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je danas u Podgorici u 8:20 časova, potvrdila je Mitropolija. Biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, saopštava Episkopski savet Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

"U petak 30. oktobra 2020. godine u 8:20 časova, u Kliničko-bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", objavljeno je na sajtu Mitropolije. 

Episkopski savet Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori saopštava da će danas zvoniti zvona na parohijskim i manastirskim hramovima, a posle večernjih službi biće održan pomen i sveštenici će se obratiti prigodnim besedama.

Tokom dana, pomsrtni ostaci mitropolita Amfilohija biće preneti na Cetinje, a u Cetinjskom manastiru, u subotu, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet časova, biće služena liturgija.

U subotu u 13 časova predviđen je ispraćaj iz Cetinjskog manastira u Podgoricu - vernici će mimohodom moći da odaju počast mitropolitu - do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će, po sopstvenoj želji, počivati mitropolit Amfilohije.

Liturgiju za upokojenje i opelo služiće patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC-a i drugih pomesnih crkava.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) rođen je 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, a svetovno ime mu je bilo Risto. Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine.

Detinjstvo je proveo u patrijarhalnoj porodici, osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Svetog Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. Uporedo s Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Veliki uticaj na duhovno uzrastanje mitropolita Amfilohija imali su otac Justin Popović i svetogorski starac Pajsije.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu crkvu Grčke, gde boravi sedam godina i gde prima "angelski obraz i sveštenički čin". U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami, koji je privukao pažnju ondašnje evropske teološke javnosti.

Posle godinu dana na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. je docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu, kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) s metodikom nastave. U dva mandata bio je i dekan fakulteta.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je maja 1985. za episkopa banatskog, a posle odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC-a u decembru 1990. godine za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju; u Cetinjskom manastiru ustoličio ga je patrijarh Pavle.

Počasni doktorat Moskovske duhovne akademije primio je 2003, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008, Pravoslavnog teološkog instituta Svetog Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine.

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Rusije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, a za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik. U naučnom radu koristio je starogrčki, latinski i crkvenoslovenski. Mitropolit Amfilohije bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore, i dobitnik mnogih književnih nagrada. (kraj) vip/and/nm

Share: