Ne zaboraviti nestale!

15:57 30. 10. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Na okruglom stolu "25 godina od završetka rata u Hrvatskoj - svest o nestalima kod milenijumske generacije", istoričar Milan Gulić je izjavio da bi ljudi trebalo da se stave u poziciju onih koji već 25 ili 30 godina traže nestale članove porodice, i naglasio da pitanje nestalih treba istaknuti kao najvažniju posledicu ratova devedesetih!

Gulić je rekao da se plaši da današnje generacije mladih ne bi znale da nabroje po tri stratišta iz ratova devedesetih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

On smatra da je u udžbenicima istorije premalo prostora posvećeno raspadu Jugoslavije, stratištima, nestalima i proteranima.

Gulić naglašava da su stratišta važno mesto u kulturi sećanja koja mora brižljivo da se neguje i da bez nje nikako ne možemo biti ono što jesmo "i nismo sigurni kuda putujemo".

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih s prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić je rekao da mu se čini da je srpski narod veoma sklon da brzo zaboravi i da brzo oprosti.

Čelić je rekao da istinu o nestalima društvo duguje žrtvama i članovima njihovih porodica, ali i zbog toga što u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji postoji mantra o tome da je srpski narod agresor, okupator i kolonista, i da u tom smislu "srpske žrtve ili ne postoje ili su žrtve drugog reda". On je rekao i da je ta mantra deo javnih politika najmoćnijih država danas.

Predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza" Dragana Đukić kaže da je svaka pojedinačna priča vrlo teška i da se to udruženje svakodnevno trudi da ih sabere, "jer vreme čini svoje, a godine prolaze".

Ona navodi da se porodice dele u dve kategorije - one koje su "imale sreću" da nađu posmrtne ostatke svog člana, da ga sahrane, i vrate mu dostojanstvo, ime i prezime, i one koje žive u agoniji, bolu i neizvesnosti.

Autorka naučnog rada o nestalim osobama Vanja Milovančević kaže da je velika humanitarna dimenzija pitanja nestalih i da, u stvari, govori o brojkama kada se govori o njima. Ona je rekla da su u pitanju osobe po imenu i prezimenu i da joj je prosto neverovatno da neko može da nestane tek tako, pogotovo ne naslino, i da 30 godina nema informacija o tome.

Predstavnica Komisije za nestale Ljiljana Krstić ukazuje na to da je bilo 40 000 nestalih u sukobima u Jugoslaviji, a da su danas na toj listi 10.004 osobe. (kraj) vip/bdb/nm

Share: