Irinej služi liturgiju u Podgorici

12:54 31. 10. 2020. FoNet

Cetinje - U Cetinjskom manastiru je povodom upokojenja arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija služena Sveta zaupokojena arhijerejska liturgija, saopštila je jutros Mitropolija crnogorsko-primorska i, povodom sutrašnje sahrane, apelovala na pridržavanje epidemioloških mera, zbog čega je Mitropolija obezbedila 5 000 zaštitnih maski.

"Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu će biti u 13 časova. Molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je planiran u 14 časova. U nedelju 1. novembra sveta arhijerejska zaupokojena liturhija biće služena u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova Svetost Patrijarh Irinej uz sasluženje više arhijereja. Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opijelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici", navodi se u saopštenju Mitropolije.

Od državnih organa očekujemo njihov doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog sveta, ističe se u saopštenju, uz pozivanje na ponašanje svih "po mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe".

"Ljubav i poštovanje koje je (mitropolit Amfilohije) sticao decenijama služeći, propovijedajući i svjedočeći Boga i Jevanđelje Hristovo prevazilazi čak i strah i opasnost od novonastalog korona virusa", dodaje se u saopštenju.

"Od samog upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je počeo da se sabira oko njegovog svetog odra. Stotine ljekara su ga ispratili iz Kliničkog centra, a u toku jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosti od svog voljenog Mitropolita", ističe Mitropolija i dodaje da će tako biti "i danas i sjutra".

Na jutros održanoj liturgiji činodejstvovali su novopostavljeni administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije i episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, vikarni dioklijski Metodije i umirovljeni Vladika Atanasije Jevtić. Među sveštenstvom i vernicima bio je i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić. (kraj) dep

Share: