Armija traženih inženjera

15:25 31. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas, na obeležavanju Dana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, da je naučno-tehnološki napredak i ulaganje u nauku i tehnologiju kičma razvoja svakog društva i države, pa i Srbije.

Ružić je rekao da su i prethodne vlade dosta toga pokrenule u tom smislu, ali je ostalo mnogo toga što mora da se završi.

On je čestitao rođendan Mašinskom fakultetu - 72 godine veoma značajnog bitisanja u Srbiji i naveo da je na njemu obrazovana armija mašinskih inženjera koji su radili na razvoju našeg društva i države, ali su traženi i radili su širom sveta.

Ružić je istakao da novo industrijsko doba zahteva obrazovni sistem koji školuje inženjere s vrhunskim teorijskim interdisciplinarnim znanjima i praktičnim kompetencijama, stručnjake koji će brže reagovati, biti kreativniji, inovativniji, spremniji za odgovore na izazove donosi koje četvrta industrijska revolucija i novi načini proizvodnje.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić rekao je da je Mašinski fakultet, koji su završile hiljade studenata, hram i da bi to svaka vlast trebalo da zna.

"Sa ogromnim poštovanjem želim da odam priznanje svima vama koji ste te studente izbacivali iz ove sa diplomom u rukama i slali ih ne samo po Srbiji, nego po čitavom svetu. Vi je vrsta brenda Beogradskog univerziteta i to nije kurtoazija", kazao je Kostić.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da su univerziteti u proteklom periodu imali veliki naglasak na naučnim doprinosima, što je izuzetno važno pošto se u jednom smeru ide ka komercijalizaciji naučnih rezultata."Sa druge strane vrlo je važan aspekt kako naučna izvrsnost utiče na nastavu. Čini mi se da je taj povratak nastavi, i kako da je na najbolji način unapredimo, stvar kojom ćemo se baviti i dalje", rekla je Popović.

Ona je navela da su uslovi rada u pandemiji možda ukazali šta mogu bolje i istakla da neće dozvoliti da određena ograničenja fizičkog prisustva na fakultetima na bilo koji način umanje naš obrazovni proces i dovedu njegov kvalitet u pitanje.

"Izazovi koji su pred nama su veliki, ali duboko verujem u ljudski potencijal našeg Univerziteta", istakla je rektorka.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović rekao je da su, od kada postoji ova visokoobrazovna ustanova, profesori činili sve da prenesu svoje znanje studentima i da pored vrhunskih teorijskih znanja, koja su studenti sticali decenijama unazad na fakultetu, sada treba da pojačaju ono što se danas zovu praktične kompetencije i meke veštine. On je istakao da su se decenijama unazad bavili najlošijim studentima, a sada su napravili veliki zaokret i žele da se bave najboljima. (kraj) is/lč/dpv

Share: