Posmrtni ostaci u Hramu

15:45 31. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević, Jadranka Stanimirović

Podgorica, Beograd - Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija preneti su danas iz Cetinja u Hram Hristiovog vaskrsenja u Podgorici, gde će mitropolit sutra biti sahranjen.

Veliki broj vernika okupio se ispred Hrama, gde su dočekali prenos Amfilohijevih posmrtnih ostataka, prenela je RTCG.Prethodno je administrator mitropolije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u prisustvu sveštenststva, monaha, monahinja i vernika u Cetinjskom manastru služio liturgiju povodom smrti mitropolita.

Liturgiji je prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Nakon toga su zemni ostaci mitropolita Amfilohija ispraćeni iz Cetinjskog manastira za Podgoricu u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, gde će biti sve do sutra.

Amfilohije će, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će nedelju 1. novembra sveta arhijerejska zaupokojena liturgija biti služena u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova Svetost Patrijarh Irinej uz sasluženje više arhijereja.

Posle liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Nacionalno koordinaciono telo, uz saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernicima, saopštilo je da "podržava apel Mitropolije crnogorsko-primorske za poštovanje epidemioloških mera i poziva sveštenstvo da preduzme sve mere kako bi se rizik širenja korona virusa sveo na najmanju moguću meru", prenose Vijesti.

Danas su pristustvo sahrani najavili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori saopštila je da će na sahranu mitropolita Amfilohija, osim Aleksandra Vučića, doputovati i "visoka delegacija Vlade Srbije, čije prisustvo smatramo od izuzetne važnosti s obzirom na ulogu i značaj mitropolita Amfilohija za srpski narod, crkvu i državu".

Princ Nikola Petrović Njegoš uputio je saučešće  Mitropoliji, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC Crnoj Gori i istakao da je "uprkos polemikama, uveren u to da je bio iskreno vezan za Crnu Goru i njene tradicije", prenosi RTCG.

Dodao je da smrt mitropolita Amfilohija "za Crnu Goru predstavlja gubitak jedne značajne ličnost trodecenijskog duhovnog i političkog života" i izrazio nadu da će "ovi trenuci zajedništva i predanosti pomoći da prevaziđemo sukobe, podele i nepravde koje decenijama truju crnogorsko društvo".

Institut za javno zdravlje saopštio je da "u potpunosti uvažavajući poštovanje koje je počivši Mitropolit (Amfilohije) imao u narodu, još jednom moramo istaći ono što svi znamo - da svako masovno okupljanje i nepoštovanje mera tešku situaciju čini još težom", prenose Vijesti.

Prema važećim epidemiološkim naredbama, podsećaju Vijesti, dozvoljeno je okupljanje najviše 40 osoba na otvorenom prostoru, uz minimalnu fizičku distancu od dva metra. Zabranjeni su verski skupovi na otvorenom van verskih objekata i preporučeno da se verski obredi obavljaju bez prisustva građana. Zabranjeno je i primanje saučešća, a sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

Televizija Crne Gore saopštila je danas da prenosi sahranu mitropolita Amfilohija između ostalog i zato da se građani ne bi izlagali epidemiološkom riziku.

"Televizija Crne Gore sutra će prenositi sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Pored ostalog, jedan od ključnih razloga je i taj što Televizija Crne Gore, kao Javni servis svih građana, imajući u vidu mere Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje širenja korona virusa, želi da svim vernicima omogući da taj čin gledaju kod kuće, kako se ne bi izlagali epidemiološkom riziku, koji je u ovakvim situacijama visok i neizbežan", navodi se u saopštenju TVCG. (kraj) is/js/dep

Share: