Sahranjen mitropolit Amfilohije

15:19 01. 11. 2020. FoNet/AP | Spomenka Vlatković

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a liturgiju povodom njegove smrti služio je patrijarh srpski Irinej.

+U toku liturgije govorio je episkop bački Irinej, a posle opela poglavar SPC Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

"Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora", poručio je patrijarh Irinej, naglasivši da je takva Crna Gora imala snage da se odupre i stane u odbranu svetinja.

"Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji", rekao je patrijarh, navodeći da je mitropolit otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.

Vladika Joanikije je skup nazvao "velikim saborom Crne Gore, Amfilohijevim saborom".

"Bog mu je dao, te je obnovio Crnu Goru i njene hramove, ulepšao lice Crne Gore, okadio svaki kamen, svako dete pomilovao, svakog žalosnoga utešio, gladnog nahranio, beskućnika primio, svakoga uvažio i sve trpio, sve milovao svojom ljubavlju", izjavio je episkop Joanikije.

Ako se, kaže, porede vreme i prilike u kome su delovali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere.

Mandatar Zdravko Krivokapić kaže da ih je mitropolit danas sabrao da bi pored njegovog odra iskazali jedinstvo u veri i ljubavi.

"Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile iz svih krajeva, i danas je predvodi niko drugi nego naš mitropolit", poručio je Krivokapić.

"Iako si vaskrsnuo Crnu Goru, doživeo si da trpiš nevolje i muke i to od svog naroda", podsetio je Krivokapić.

Predsednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić poručio je da je Amfilohije bio jedan od najvećih duhovnika i teologa našeg vremena. 

"On je neko s kim se morate oprostiti, a s kim se nije moguće rastati", rekao je Bečić, koji se nada da će Amfilohije biti poslednji vladika koji je morao da brani crkvu od dela svog naroda, "a branio ju je tako da je svakom unapred oprostio".

Pesnik Matija Bećković rekao je da je već video Amfilohijevu ikonu i da su dva sveta Petra Petrovića dve žive stene na kojima je sagrađena crnogorska mitropolija, a da je treća, najtvrđa stena, bio i ostao mitropolit Amfilohije Radović.

Danas, kaže, počinje drugi večni život Amfilohijev. "Kada je hirotonisan na Cetinju, ja sam mu rekao da, ako želi da bude svet, nema boljeg mesta za takvu priliku", kazao je Bećković.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije su saopštili da će mitropolit Amfilohije, po svojoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

U svim gradovima i manastirima, gde je to moguće, služena je sveta zaupokojena liturgija u 9 sati, posle koje je održan pomen, kako bi svi koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju tako molitveno učestvovali u opelu i sahrani mitropolita.

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija preneti su juče s Cetinja u Hram Hristiovog vaskrsenja u Podgorici.

Sahrani, pored zvaničnika Crne Gore - ne i predsednika Mila Đukanovića - prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i druge javne ličnosti iz Srbije, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici katoličke crkve u Crnoj Gori, barski monsinjor Rok Đonlešaj...

Iz Mitropolije najavljuju da će se i u danima posle sahrane, svakodnevno, služiti sveta liturgija i pomeni u hramovima, a vernici će u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja moći da se poklone mitropolitovom grobu. (kraj) vbr/nm

 

Share: