Teret zločina Srbije

21:45 17. 11. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Ukoliko se Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, njene građanke i građani će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja da opravdava rat i ratne zločine, saopštila je večeras organizacija Žene u crnom uoči 18. novembra, kada se u Hrvatskoj obeležava Dan sećanja na žrtve Vukovara.

Istina o zločinima počinjenim u ratovima devedesetih godina prošlog veka ne sme da bude sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršioci ne smeju da izbegnu moralnu, političku i krivičnu odgovornost, jer je to preduslov pravednog mira i regionalne stabilnosti, poručile su Žene u crnom.

"Srbija i njene institucije dužne su da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, da utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu", saopštila je ta organizacija. (kraj) is/mr/dpv

Share: