Partijarh Irinej na respiratoru

17:54 19. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković, Davor Lukač

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej u teškom stanju, ali da je živ i da je intubiran.

"Hvala Bogu živ je i bio je u boljem stanju pre tri, četiri sata. Sada je to stanje teško. Pre tačno 55 minuta je intubiran", rekao je Aleksandar Vučić novinarima ispred Palate Srbija oko 17:30 časova, posle održane policijske protivterorističke vežbe "Obruč 2020".

On je dodao da se lekari bore za život patrijarha i da je načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović u crvenoj zoni i da lekari čine sve.

"Teško je bilo šta prognozirati, možemo samo da se molimo Bogu za njegovo zdravlje", rekao je Vučić.

On je dodao da je patrijarh bio u mnogo boljem stanju danas popodne, u vreme kada su neki objavljivali da je umro.

Odgovarajući na pitanje novinara o opoziciji i tvrdnjama o novom patrijarhu, Vučić je konstatovao da to govori o onima koji bi želeli vlast bez izbora i koji bi da "biraju patrijarha pored živog patrijarha".

Ranije danas je Informativna služba SPC prenela saopštenje lekarskog konzilijuma da se stanje zdravlja patrijarha Irineja, koji je zaražen korona virusom, jutros pogoršalo, postalo kompleksno, ali da je stabilno.

Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Rusije, pregledom patrijarha, uvidom u laboratorijske analize učinjene u toku prepodneva, zaključio je da je jutrošnje pogoršanje posledica kovida, rečeno je u saopštenju Informativne službe SPC.

Odmah potom, Informativna služba SPC je reagovala je novim saopštenjem zbog lažnih vesti o navodnom upokojenju patrijarha i navela da smatra "krajnje nedogovornim i nemoralnnim" lažno izveštavanje i uznemiravanje javnosti "čak i od strane pojedinih ckvenih ličnosti, kao i nekih medija kojima se do sada moglo koliko-toliko verovati". 

Večeras oko 22 sata Aleksandar Vučić je u Vojnomedicinskom centru na Karaburmi informisan o zdravstvenom stanju patrijarha Irineja, objavile su Večernje novosti.

Lekari su predsednika obavestili da je Njegova svetost i dalje u veoma teškom stanju, na respiratoru. 

Patrijarh Irinej (90) nalazi se u Vojnoj bolnici na Karaburmi od 5. novembra, jer je tokom redovnog testiranja utvrđeno da je pozitivan na korona virus. (kraj) vbr/and/dal/dep

Share: