Sahrana u nedelju u Hramu

14:56 20. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković, Milica Rilak

BEOGRAD - Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja biće izloženo sutra u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom liturgije na dan slave Hrama, a posle toga biće preneto u Hram svetog Save, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom bez celivanja tela i poštujući epidemiološke mere, dok će besedu nad odrom držati episkop bački Irinej, a u ime države se oprostiti Aleksandar Vučić.

Kako se navodi u saopštenju SPC, sveta zaokupljena liturgija biće služena u nedelju u hramu Svetog Save u 9.00, a u nastavku liturgije biće služeno opelo.

Patrijarh će biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save.

Sveti arhijerejski Sinod SPC održao je danas sednicu povodom smrti patrijarha i doneo odluku da patrijaršijske dužnosti preuzima Sinod, a da mu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom. 

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Prema preporukama Kriznog štaba i zbog primene epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela blaženopočivšeg partijarha Irineja, već će narod u nedelju u Hramu Svetog Save moći da priđe na nekoliko metara od odra, da se pokloni i izađe iz Hrama, rekao je večeras za RTS sveštenik Dragan Šovljanski.

Šovljanski je, u ime Srpske pravoslavne crkve, pozvao sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

On je objasnio i kako će u subotu i nedelju biti organizovan oproštaj od patrijarha Irineja.

"U subotu u 11:30 ispred Saborne crkve u Beogradu kreće kolona sa zemnim ostacima blaženopočivšeg patrijarha, koje će ispred Hrama dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom hramu sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke", rekao je Šovljanski.

On je rekao da potom, u 12:30 časova počinje pomen hramu Svetog Save.

Prethodno je epidemiolog i član medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio za RTS da je "veliki rizik ispraćaj i sahrana partijarha Irineja", da "takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga niko ne može zabraniti", pa je apelovao na sve koji, uprkos upozorenjima, budu prisustvovali ispraćaju i sahrani "da koriste masku i da vode računa o distanci".

Kasno večeras Večernje novosti su objavile da će besedu nad odrom patrijarha Irineja u nedelju držati episkop bački Irinej, u ime države će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučič, a protokolom je predviđeno da govori i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Sahranu će prenositi Javni servis Srbije. (kraj) is/and/mr/dep

Share: