Oproštaj od patrijarha Irineja

14:27 21. 11. 2020. FoNet | Velimir Ilić, Davor Lukač, Milica Rilak, Jadranka Stanimirović

Beograd, Užice - Vernici i poštovaoci patrijaraha Irineja (90), koji je u petak ujutro preminuo od posledica infekcije korona virusom, opraštaju se danas i sutra od poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), u Srbiji je proglašena trodnevna žalost, Sveti Sinod SPC pozvao je sveštenstvo i vernike da "umnože molitve za pokoj duše" preminulog patrijarha, a pored odra počelo je neprekidno čitanje Jevanđelja do nedelje u 9:00 časova, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

U Sabornoj crkvi u Beogradu jutros su završeni liturgija i pomen patrijarhu Irineju, a povorka sa kovčegom stigla je u Hram svetog Save.

Posmrtni ostaci patrijaraha Irineja bili su, tokom liturgije koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, izloženi na odru u otvorenom zastakljenom kovčegu.

U Hramu svetog Save, pored odra patrijarha srpskog Irineja, na koji je oko podneva položen kovčeg s posmrtnim ostacima,  počelo je čitanje Jevanđelja, koje će trajati neprekidno do nedelje u 09:00 časova, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

Vernici su uglavnom poslušali poziv SPC da, zbog poštovanja mera za suzbijanje korona virusa, ne dolaze u Hram, tako da ih je unutra veoma mali broj, a malo ih i dolazi, i posle odavanja pošte patrijarhu, odmah odlaze.

Na ulazu u Hram Svetog Save su dva pripadnika Garde u svečanim uniformama, a okolo i ispred su pripadnici Žandarmerije i obične policije. 

Nastavljaju se reagovanja u zemlji i svetu na odlazak poglavara SPC.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da je patrijarh Irinej "ostavio veliko delo" i da se borio za jedinstvo naroda.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije da u potpunosti sprovede mere Kriznog štaba i onemogući dalje širenje korona virusa prilikom procesija odavanja počasti i ispraćaja patrijarha Irineja. LSV ističe da "razume tugu vernika Srpske pravoslavne crkve zbog smrti patrijarha Irineja", ali i upozorava da je "zdravstveni sistem Srbije pred kolapsom, a medicinski radnici na izmaku snaga".

"Mislim da smo za vreme patrijarha Irineja imali proces stabilizacije i jačanja naše crkve i da je njegova smrt veliki gubitak za nas", rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, dodavši da je "dužnost patrijarha obavljao u teškom periodu, kada je bilo potrebno da Crkva ima odgovorne stavove vezane za najvažnija državna i društvena pitanja".

Patrijarh Irinej godinama je doprinosio razvoju prisnih odnosa Rusije i Srbije i jačanju bratskih veza dve pravoslavne crkve, kao i duhovnog jedinstva dva naroda, poručio je danas ministar inostranih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov u telegramu saučešća.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio  je da su SPC i država su dužne da obezbede zaštitu vernika koji se danas i sutra opraštaju od patrijarha Irineja, a da je današnji odnos SPC i države neodgovarajući i može dovesti do zdravstvenog ugrožavanja mnogih vernika.

Upokojenje patrijarha srpskog Irineja trenutak je u kojem bi svi trebalo da se zamisle o tome šta nas čini narodom i državom i sa kojim će se opasnostima i izazovima Srbija suočiti u narednim godinama, bez obzira ko će biti na vlasti, ocenio je danas predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, i dodao da moramo ojačati državu, ali i prestati da se delimo "jer nas je isuviše malo da bismo podeljeni mogli da se suočimo sa velikim izazovima koji nas sasvim izvesno očekuju".

Interparlamentarna skupština pravoslavlja (ISP) u telegramu saučešća SPC ističe da je "patrijarh Irinej uživao poštovanje svih nas u ISP, a sarađivali smo na mnogim poljima otkrivanja istine Crkve Hristove i lično smo upoznali njegovu odanost pricipima pravde, istine i solidarnosti".

"Sa dubokom zabrinutošću upozoravamo javnost da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, dogadjaj najvećeg rizika", upozorava organizacija Ujedinjeni protiv kovida i traži da državni organi, Crkva i građani "preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije".

Građanski demokratski forum (GDF) saopštava da su "Crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika sa patrijarhom i njegova sahrana odvijati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije korona virusom, ali je već prvi čin ispraćaja potpuno demantovao ove najave". GDF insistira "da se crkveni i još više državni organi prema ovom događaju odnose odgovorno i zaštite građane od širenja bolesti, koja već uveliko uzima tragičan danak".

Princ Nikola Petrović Njegoš uputio je telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Svetom arhijerejskom sinodu, sveštenstvu i vernicima SPC.

Mandatar za sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić odao je počast patrijarhu Irineju u Hramu svetog Save i na tviteru poručio "neka mu Bog podari Carstvo Nebesko i večan mu pomen". (kraj) dep

Share: