Poverenik u vakuumu

10:46 22. 11. 2020. FoNet

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja nije saopštio ko je kandidat za izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ali bi to, po svoj prilici, mogla da bude dosadašnja poverenica Brankica Janković, dok Romski centar za demokratiju iz Bujanovca za tu funkciju predlaže Emilu Spasojević, zaposlenu u Stručnoj službi Poverenika.

Mandat Brankice Janković je istekao 27. maja i od tada institucija Poverenika ne daje mišljenja po pritužbama građana.

Rad institucije nije blokiran, ali je otežan, jer trenutno, kako se saznaje, nema nikoga ko bi mogao da potpiše mišljenja s preporukama o prijavljenim slučajevima diskriminacije, jer je to u nadležnosti poverenika.

Prema zakonu, novi poverenik se bira u roku od tri meseca od prestanka mandata prethodnog, što znači da je rok za izbor prošao 27. avgusta.

Janković je početkom oktobra izjavila za Insajder da je do takve situacije doveo pravni vakuum i da se nada da će Parlament omogućiti izbor poverenika, "jer građani ne bi trebalo da trpe zbog pravnih praznina".

Kako je ocenila, reč je o jednoj pravnoj praznini koja egzistira deset godina, pa i u vreme izbora prethodnog poverenika.

"Postojala je dobra volja da se izmeni taj član zakona i da postupak izbora krene tri meseca pre isteka mandata, a ne tri meseca posle, jer nema nijednog razloga da institucija ne funkcioniše”, rekla je Janković za Insajder.

S druge strane, Romski centar za demokratiju iz Bujanovca na svom sajtu www.rcd.org.rs ističe da je inicijativu za izbor Emile Spasojević, pravnice iz Beograda, još krajem avgusta podneo poslaničkim grupama u Skupštini Srbije.

"Više od 60 organizacija za zaštitu ljudskih prava i značajan broj nezavisnih stručnjaka, podržali su ovaj predlog", tvrdi Romski centar za demokratiju i naglašava da Spasojević ima više od 15 godina iskustva u oblasti ljudskih prava i nediskriminacije.

Kako piše na sajtu Centra, predlagači posebno ističu njenu stručnost, profesionalnost i istinsku posvećenost borbi za ljudska prava i ravnopravnost svih građana u našem društvu.

Uoči sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, koji je za sutra najavio razgovor s kandidatom za izbor poverenika, ali nije navedeno o kome se radi. Otvoreni parlament predviđa da će se pred Odborom, "na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa", naći samo jedno ime.

Uz podsećanje da je izbor poverenika "najpre bio onemogućen višemesečnim i bezrazložnim odlaganjem vladajuće većine da konstituiše Skupštinu", Otvoreni parlament u saopštenju napominje da je procedura zatim pokrenuta "preko noći".

"Na taj način Skupština je zatvorila vrata za konsultovanje i uključivanje javnosti u debatu o odlukama koje donosi", ukazuje Otvoreni parlament i zaključuje da "netransparentno postupanje u procesu izbora poverenika za zaštitu ravnopravnosti baca senku sumnje na integritet procesa". (kraj) def/nm

Share: