Izjave saučešća

16:00 22. 11. 2020. FoNet

BEOGRAD - Povodom smrti patrijarha Irineja, stižu mnogobrojni telegrami saučešća.

"Patrijarh Irinej je smirivao, savetovao, upozoravao i ohrabrivao, a njegove poruke o Кosovu i Metohiji kao svetoj zemlji i neotuđivom delu Srbije bile su jasne i nedvosmislene", poručio je Pokret za odbranu KiM, a Udruženje porodica stradalih na Kosovu ističe da je za njih pokojni patrijarh uvek imao posebno saosećanje.

"Patrijarhu Irineju bilo je dato da vodi brod Srpske pravoslavne crkve kroz nemirne vode našeg burnog doba, kroz raspad Jugoslavije i rasparčavanje srpskog naroda, kao i rušenje, paljenje i otimanje svetinja koje se i dan danas dešava", navodi u saopštenju Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

"Stradanja su dodatno zagorčana srpskom neslogom i sukobima, podstaknutim nedržavničkom, protivustavnom politikom srpskih vlasti prema sopstvenom stanovništvu, svetinjama i teritorijama na Кosovu i Metohiji", ocenio je taj pokret i podsetio da je patrijarh Irinej smirivao, savetovao, upozoravao i ohrabrivao.

"Iskreno i duboko saučešće" uputilo je i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika, uz ocenu da je patrijarh Irinej gajio posebnu emociju i duhovnu povezanost u svom srcu prema Кosmetu i svim onim što ima veze s našim identitetom, kulturom i tradicijom.

"Naš upokojeni patrijarh Irinej imao posebno saosećanje za kosmetske stradalnike i njihove porodice", ističu u tom udruženju, i poručuju da srpski narod tuguje zbog gubitka "jednog mudrog, humanog i stamenog crkvenog vladara", ali i da će s ponosom i dostojanstvom čuvati uspomenu na njega, njegove misli i dobročinstva.

Od patrijarha Irineja, u grčkoj crkvi Svetog Elefterija u Njujorku oprostili su se princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.
"Opraštamo se od našeg patrijarha s velikom tugom, blagosloveni što smo ga imali za duhovnog oca, s nadom u vaskrsenje i susret u večnosti", poručio je princ Aleksandar, koji je sa princezom Katarinom prisustvovao pomenu u grčkoj crkvi, koji je služio episkop istočno-američki Irinej. (kraj) vip/mr/nm
 
Share: