Vlast prikriva podatke

18:29 30. 11. 2020. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Vlast u Srbiji izbegava da objavi procenat zaraženih virusom korona u odnosu na broj testiranih slučajeva, da bi prikrila razmere epidemiološke katastrofe, tvrdi portal Nova srpska politička misao (NSPM), navodeći da je Srbija u tom pogledu danima u svetskom i evropskom vrhu.

Kako se navodi, utvrđeno je da je u subotu gotovo 38 odsto testiranih bilo zaraženo, a u nedelju gotovo 40 odsto!

"Od početka krize vlast na različite načine manipuliše podacima i merama, da bi tešku epidemiološku situaciju iskoristla za održanje ili povećanje svog rejtinga", navodi NSPM.

Ocenjeno je da je tokom juna i jula, zbog predizborne kampanje, manipulisano podacima o broju umrlih i zaraženih, radi stvaranja iluzije da je korona pobeđena i da nema opasnosti za normalno glasanje, ali i da su posle toga objavljeni podaci postali nešto pouzdaniji, “iako i dalje postoji više ili manje ‘suptilna’ manipulacija”.

Jedna od “lukavih” strategija je sistematsko “preskakanje” objavljivanja podatka o procentu zaraženih u odnosu na broj testiranih slučajeva, čime se prikriva činjenica da je Srbija u tom pogledu već danima u samom svetskom i evropskom vrhu, tvrdi NSPM. (kraj) vip/drp/nm

Share: