Preminuo Šćepanović

22:29 30. 11. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Pisac i scenarista Branimir Šćepanović preminuo je u Beogradu u 84. godini. Vest o njegovoj smrti objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković.

Među najpoznatijim Šćepanovićevim delima je roman "Usta puna zemlje", objavljen u 10 izdanja na srpskom i u 27 inostranih izdanja, dok je na francuskom doživeo 23 izdanja.

Novela "Smrt gospodina Goluže" ušla je u više svetskih antologija, a 2008. u izdanju "Nolita" objavljena su Izabrana dela Branimira Šćepanovića. Njegove pripovetke štampane su na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno - u listovima i časopisima, na mnogim jezicima. Uvršćene su u 18 antologija, kod nas i u inostranstvu.

Šćepanović je objavo tri romana - "Usta puna zemlje", "Sramno leto" i "iskupljenje", pripovetke "Smrt gospodina Goluže" i "Pre istine", a po njegovim scenarijima snimljeno je šest dugometražnih igranih filmova. Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario na festivalu u Puli (1963,1973). (kraj) vip/nm

Share: