Jednoglasna odluka

21:54 01. 12. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Beograd - Listovi Informer i Alo su prekršili odredbe Kodeksa novinara o istinitosti izveštavanja, jer su objavili da je novinar FoNeta Davor Lukač "napao" člana Kriznog štaba za borbu protiv korone Dariju Kisić Tepavčević, kao i da je taj štab uporedio sa Golim otokom, javlja UNS, pozivajući se na jednoglasnu odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Komisija je zaključila da su Kodeks novinara prekršili mediji koji su preneli saopštenja odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju, kao i Informer, Alo, Srpski telegraf i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije Krik.

Kako se ukazuje, mediji su odgovorni kada prenose uvredljiva saopštenja stranaka, da su dužni da poštuju privatnost žrtava, ali i da objavljuju dokaze za istraživačke priče.

Jednoglasno je odlučeno da su portali podprzarpress.rs, vranjskaplustv.rs i rtv-vranje.rs prekršili novinarski kodeks, jer su objavili uvredljiva saopštenja SNS, vezana za vređanje portala Info Vranjske.

Članovi Komisije su jednoglasno utvrdili da je Kodeks prekršen, ističući da mediji nisu dužni da objavljuju stranačka saopštenja uvredljivog sadržaja.

Nisu, međutim, bili saglasni kada je reč o objavljivanju fotografije sa mesta ubistva novinara Milana Pantića. (kraj) zvs/drp/dpv

Share: