Počast posadi za Jerevan

22:32 12. 12. 2020. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Na današnji dan 1988. godine u Jerevanu je, noseći humanitartnu pomoć narodu te zemlje stradalom u potresu, poginula sedmočlana posada transportnog aviona An-26 JNA. Venac na spomenik u Zemunskom parku su, pored Komande RV i PVO položila i dvojica penzionisanih zastavnika prve klase letača, Saša Jovanović i Milan Rakić.

Njih dvojica su među onim retkim pojedincima koji neguju uspomene na stradale kolege i sećaju ih se, jer su i sami leteli u rizičnim akcijama i znaju da su i oni mogli da budu na njihovom mestu.

Posle potresa u Jermeniji, gde je 50 000 ljudi ostalo bez domova, na aerodrom u Jerevanu počela je da stiže humanitarna pomoć iz svih krajeva sveta.

Iz bivše SFRJ uspostavljen je humanitarni vazdušni most Skoplje - Jerevan, a 11. decembra uveče sa skopskog aerodroma poleteo je vojni avion An-26, sa sedmočlanom posadom predvođenom iskusnim pilotom potpukovnikom Predragom Marinkovićem.

Tokom leta, posadu je pratilo loše vreme, a pri sletanju, na prilazu aerodromu u Jerevanu desio se udes, čiji uzroci do danas nisu utvrđeni.

Poginuli su pilot Marinković, potpukovnik-navigator Milan Mičić, major-piloti Vladimir Erčić i Milenko Simić, zastavnici prve klase mehaničari-letači Milisav Petrović i Boriša Mosurović, kao i zastavnik radio-telegrafista Jovan Zisov. (kraj) js/dal/nm

Share: