Pooštravanje mera?

19:26 14. 12. 2020. FoNet

Beograd - Restriktivne mere koje su na snazi važiće do petka, 18. novembra, a tada će se Krizni štab ponovo sastati i odlučiti "da li će uvoditi neke dodatne mere ili promeniti postojeće", izjavila je večeras dr Darija Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba u kojoj je učestvovala i premijer Ana Brnabić.

Dosadašnje mere su dale efekte mada su brojevi na veoma visokim vrednostima, ali imamo kontinuirani pad novozarženih, pad procenta pozitivnosti i povoljniji odnos broja hospitalizovanih i otpuštenih pacijenata.

"Napominjem da su ovo i dalje veoma visoke vrednosti, veliko je opterećenje zdravstvenog sistema i moramo svi da uradimo   da smanjimo prenošenje virusa jer vidimo da je on sada u maksimalnoj zoni transmisije", dodala je dr Kisić Tepavčević.

Za sve strane državljane, bez obzira iz koje zemlje ulaze, obavezan je PCR test počev od 20. decembra "najverovatnije do 10. januara", a to će zavisiti "od aktuelne epidemiološke situacije".Državljanima Srbije koji dolaze iz inostranstva "Ustav naše zemlje garantuje ulazak u zemlju, a oni su nam uvek dobro došli", ukoliko nemaju PCR test u momentu ulaska u Srbiju "biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana".

Kućni karantin mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i dobiju negativan nalaz. (kraj) dep

Share: