Mediji koriste strah

20:52 14. 12. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Mediji koriste strah građana da bi zbog čitanosti stvarali tekstove o kovidu-19 i vakcini, ali njihov ton nije pozitivan, izjavila je danas tokom onlajn diskusije "Epidemija laži na Balkanu" novinarka portala Raskrikavanje Vesna Radojević.

Ona je rekla da se prvi tekst o lažnim vestima o korona virusu pojavio na Raskrikavanju u januaru, a bavio se tvrdnjama koje su se bile iznete u Večernjim novostima da je virus veštački napravljen.

Od tada, navela je, slične lažne vesti ostale su u fokusu i mejnstrim medija i tabloida, a sada je tema vakcina protiv korona virusa.

Radojević je objasnila da su građani Raskrikavanju slali upite po raznim pitanjima, na primer da li su lekari i sestre koji rade u domovima zdravlja zaraženi.

To je posledica toga, istakla je Radojević, "što smo iskusili pokušaj cenzure" da samo Krizni štab informiše o epidemiji, zbog čega ni danas "veliki broj lekara ne želi da daje informacije".

Ona je rekla da je "velika poplava lažnih vesti" i da već 10 meseci građani nemaju adekvatan odgovor od nadležnih institucija i lekara, zbog čega su novinari koji proveravaju sve činjence "jedina brana" od lažnih vesti.

Govoreći o terminu post-istina, Radojević je podsetila da građani Srbije odavno preživljavaju "marketinške manipulacije i trikove", da su 2012. godine "baš uleteli u to", a da se sam termin, zbog Bregzita i izbora Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Država, pojavio 2016. godine da bi "opisao bizarnost u kojoj živimo".

Ona je upozorila da su u nekim razvijenim demokratijama lažne vesti "na marginama", a da su u Srbiji izvori lažnih vesti "ljudi koji drže konferencije" i listovi koji služe za "obračun".

Radojević je podsetila da je nekada bila sramota kada se nekome kaže da laže, a da sada "kada neko kaže Vučiću da laže, on kaže da ne laže i tu se sve završava, njega ne ograničava odgovornost". (kraj) is/bdb/dpv

Share: