Balkan ekološki ugrožen

19:03 18. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Tirana - Čak 74 odsto građana zemalja Zapadnog Balkana zagađenje smatra problemom, što ne iznenađuje imajući u vidu da se u toj regiji nalaze najzagađeniji gradovi u svetu, zato što se 70 odsto naše električne energije proizvodi sagorevanjem uglja, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoline i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu ukazala da "16 termoelektrana na Zapadnom Balkanu proizvedu više zagađenja nego 250 postrojenja u EU", saopšteno je iz RCC.

"Zagađenje vazduha je direktno odgovorno za jednu od pet prevremenih smrti u 19 gradova Zapadnog Balkana. Otpadne vode se u mnogim gradovima ispuštaju bez pročišćavanja. Linearni ekonomski model i princip 'uzmi-napravi-odbaci' drži nas zaključanima u prošlosti", navela je Bregu, naglašavajući da su "stope recikliranja u regiji ispod tri odsto, dok je prosek u EU 44 odsto".

"Ugrožene su i kristalno čiste reke Zapadnog Balkna i bioraznolikost, i krajnje je vreme da se aktiviramo na implemntaciji Zelene agende za Zapadni Balkan", rekla je Bregu, podsetivši da je Zelena agenda usvojena na sastanku zapadnobalkanskilh lidera u novembru u Sofiji, uz ocenuo da je će taj dokument "u velikoj meri" oblikovati budućnost regije.

"Promeniće se način na koji proizvodimo i koristimo proizvode, kao i naše neodgovorno ponašanje prema prirodi. Promenitće način na koji koristimo energiju i vrste energije koje koristimo, kako putujemo na posao, naš svakodnevni život. Ali, mi se moramo promeniti da bismo dobili zdravije okruženje, čistijivazduh, očuvali svežu i pitku vodu, da bismo imali zdraviji život i preživeli", poručila je Bregu. (kraj) vip/dpv

Share: