Ne čekajte, vakcinišite se!

18:14 04. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je potpuno svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer je efikasnost kod svih oko 90 odsto. Bitno je, kaže, da je obezbeđena dobrovoljnost imunizacije i bezbednost vakcina, a ono što tek treba da bude obezbeđeno je njena široka dostupnost, što se očekuje tokom januara.

Dr Kon je za N1 rekao da očekuje da će krajem januara ili početkom februara vakcina biti dostupna u domovima zdravlja i naglasio da vakcinacija mora da bude masovna da bi postigla puni efekat.

"U ovom trenutku nije moguće odgovoriti na pitanje koliko dugo će trajati zaštita koju pruža vakcina, za sada proizvođači garantuju šest meseci, a da li može da potraje nekoliko sezona tek treba da se utvrdi", navodi Kon i ponavlja da je Srbiji potrebno najmanje milion i po vakcinisanih da bi ceo proces imao efekta.

Na pitanje da li veruje da će se uskoro ispuniti njegova novogodišnja želja koju je objavio na Fejsbuku, da Krizni štab bude raspušten, Kon je odgovorio da su želje jedno, a realnost drugo, i da veruje da će medicinski deo Kriznog štaba biti potreban bar do sredine godine. (kraj) is/mr/nm

Share: