Srbija je sekularna

17:03 05. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Cinična poruka funkcionera Eparhije bačke novinarki N1, da mogu da se "žale upravi vodovoda", najbolje govori o tome kako crkva zamišlja svoj položaj u ovoj državi - mi smo iznad institucija, sistema i zakona koje propisuje država, ocenio je novinar Veran Matić povodom zabrane ekipi N1 da izveštava sa parastosa i obeležavanja Racije u Bačkoj.

Matić je, u autorskom testu na portalu javniservis.net, istakao da poštuje autonomiju crkve, ali se ne može zaobići odgovornost i ćutanje funkcionera Ištvana Pastora i Igora Mirovića koji su pristali da godišnjicu Racije, kao događaj od javnog značaja, obeleže na mestu gde se selektivno puštaju mediji.

"Oni takođe snose odgovornost jer su učestvovali u pozivanju medija na ovaj važan događaj, uključujući i N1", naglasio je Matić.

Prema njegovim rečima, crkva je moćna i uticajna, ali Srbija je sekularna država u kojoj važe Ustav i medijski zakoni koji definišu šta je javni interes.

"A, juče je postojao javni interes da se izveštava o godišnjici Racije i njenom obeležavanju. Makar zbog očuvanja uspomene na 4.500 nevinih žrtava", navodi Matić.

"Nikakva trajna medijska hajka koju, po rečima SPC, vodi N1, ne može biti opravdanje za ovakvo ponašanje zbog kojeg su reagovala novinarska i medijska udruženja. Zato je i ANEM insistirao da se zvaničnici ograde od ovakvih stavova domaćina iz Bačke eparhije", dodao je Matić. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: