Naložen badnjak

17:29 06. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - U porti Hrama svetog Save na Vračaru u 16 časova naložen je badnjak, u prisustvu sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vernika, koje ni kiša, koja pada od ranog jutra, nije sprečila da na tradicionalni način obeleže Badnje veče.

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji posle smrti patrijarha Irineja predsedava Svetim arhijerejskim Sinodom SPC.

Mitropolit Hrizostom je poželeo vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir božiji, Hirstos se rodi!", poručivši da ne dozvole da im najradosniji hrišćanski praznik i veselje pokvare "tuge i nevolje u kojima se trenutno nalazimo". 

Mitropolit Hrizostom večeras služi bdenije u Hramu svetog Save.Svetu arhijerejsku liturgiju služiće na Božić, 7. januara, sa početkom u 9 sati, saopštila je SPC.

Zbog epidemije korona virusa ove godine je bitno manji broj vernika koji na platou Hrama svetog Save, uz badnjak, čekaju Božić. Okupljeni se uglavnom pridržavaju mera Kriznog štaba Vlade Srbije.

Pravoslavni vernici Božić dočekuju uz neizostavno paljenje badnjaka u domovima i hramovima, što je simbolički vezano za vitlejemske pastire koji su, na znak da je rođen Isus, nasekli granje i odneli ga u pećinu da založe i ogreju Isusa i njegovu majku. (kraj) dep

Share: