Prvi Božić u doba pandemije

16:29 07. 01. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Božić, najradosniji hriščanski praznik rođenja Isusa Hrista, a u Božićnoj poslanici SPC je pozvala vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korona virusa, ističući da time ne pokazuju odsustvo vere, već poštuju svetinju života, dok je zdravstvene radnike nazvala decom Božjom.

Zvonima pred svitanje, pravoslavni hramovi u Srbiji objavili su dolazak Božića, a u Hramu Svetog Save u Beogradu jutros je mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaraškog trona Hrizostom služio jutarnju Božićnu liturgiju, uz čitanje Božićne poslanice.

"Pozivamo sve da zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje nesebično pomaže svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života, a sećamo i svih nevoljnika i stradalnika, svih ljudi kojima je učinjena bilo kakva nepravda, a posebno onih kojih su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih", stoji u poslanici koja je po prvi put pročitana u samom Hramu Svetog Save, a ne u njegovoj kripti koja se do završetka radova koristila za bogosluženje.

Po završetku liturgije u Sabornom hramu u Novom Sadu, episkop bački Irinej čestitao je prisutnima praznik rečima da "neka Bog da da to bude putokaz i sadržaj našega života u boljim prilikama nego što su bile ovogodišnje".

Uz pojanje crkveno - pevačke družine "Branko", služena je i Božićna liturgija u Sabornom hramu u Nišu, a Božić je svečano proslavljen i u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju. (kraj) vip/mr/dpv

Share: