Pritisak popušta

12:10 10. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Direktor Instituta "Banjica" Zoran Baščarević kaže da su u toj ustanovi 82 zaposlena dobila vakcinu protiv korona virusa; nada se da će "Banjica", 1. februara, početi ponovo da radi ortopediju i traumatologiju.

Dr Baščarević je rekao za RTS da je u subotu počela imunizacija zaposlenih na Institutu "Banjica" i da su se prijavila 124 zaposlena da prime vakcinu.

"Juče ih je 82 dobilo vakcinu. Svi su se osećali i osećaju se dobro, nismo imali neželjenih efekata. Planiramo da u sledećem koraku i ostali dobiju vakcinu i da nastavimo imunizaciju do kraja. 'Banjica' ima blizu 1 000 zaposlenih i verujem da ćemo u narednih desetak dana završiti imunizaciju onih koji to žele", kaže dr Baščarević.

Plan je, kaže, jednostavan; vakcine su najpre dobili oni koji rade u crvenoj zoni.

"Oni koji su već bolest preboleli, a mnogo ih je, nisu uključeni u ovaj prvi korak. Imamo 200 ukupno zaraženih od kovida u ustanovi u celoj pandemiji. U martu samo dvoje, u julu oko 30, a sada ih je 150", naveo je Baščarević.

Na Institutu su sada, kaže, 94 kovid pacijenta, a intezivna nega ima samo trećinu popunjenih kapaciteta!.

Kako "Banjica" sada ne radi traume, a došao je prvi sneg, dr Zoran Baščarević apeluje na starije građane da ne izlaze bez preke potrebe. (kraj) vbr/nm

Share: