Evakuisano 85 ljudi

17:50 13. 01. 2021. FoNet | Velimir Ilić, Davor Lukač

BEOGRAD - Vodostaji reka na područjima koja su poslednjih dana bila ugrožena poplavama su u opadanju i voda se postepeno povlači, evakuisano je 85 osoba iz više mesta, a vatrogasci spasioci na terenu pružaju pomoć stanovništvu ispumpavanjem vode iz poplavljenih domaćinstava i dostavljajući hranu i ostale životne potrepštine, saopštio je danas MUP Srbije, dok u okolini Prokuplja Vojska Srbije zbog snežnih nanosa deblokira puteve ka selima.

Vatrogasno-spasilački bataljon (VSB) iz Kruševca je tokom dana pomagao u dostavi hrane i ostalih životnih potrepština ugroženom stanovništvu u mestu Đunis čija domaćinstva su poplavljena zbog izlivanja Južne Morave, a i pripadnici VSB dalje prate stanje na terenu.

Vatrogasci-spasioci iz Prokuplja i Leskovca su, u Žitorađi i Lebanu, ispumpavali su vodu iz poplavljenih domaćinstava i nastaviće da obilaze teren, dok su na području Nišavskog okruga tokom noći pripadnici VSB Niš ispumpavali vodu iz objekata u selu Lalinac. Na vodotokovima reka situacija je stabilna.

Na teritoriji Pčinjskog, Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga situacija je stabilna, gde pripadnici VSB iz Vranja, Leskovca, Prokuplja i Pirota nastavljaju obilazak terena. 

Ministarstvo obrane saopštilo je da u okolini Prokuplja, gde je zbog snežnih padavina obustavljen saobraćaj, od jutros pripadnici inžinjerijskog bataljona Treće brigade Vojske Srbije uz pomoć mehanizacije uklanjaju stabla polomljena pod težinom snega, koja su blokirala puteve ka selima Beli Kamen, Trnov Laz i Grebac.

Očekuje se da najkasnije do četvrtka svi putevi budu prohodni za saobraćaj i nesmetano kretanje meštana tog kraja, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Vlada Srbije saopštila je da je predsednik Кoordinacionog tela Vlade za jug Srbije Zoran Stanković danas obišao poplavljena sela u opštini Bujanovac i meštanima preneo da je od lokalnih vlasti tražio da se pod hitno utvrditi da li ima potrebe među ugroženima za nužnim smeštajem, kao i da se organizuje humanitarna pomoć u hrani i lekovima. (kraj) vip/dal/dpv

Share: