Godišnjica Novosadske racije

16:08 22. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

NOVI SAD - Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplja samo u januaru da tuguje, već koja mora stalno da se drži zajedno, u smehu i u suzama, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti, poručio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na obeležavanju 79. godišnjice Novosadske racije na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao je besedu i molitveni pomen, a potom je u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen i besedu održao episkop bački Irinej.

Vence na spomenik položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.

Moramo sve da učinimo da se nikada, ali baš nikada ledeni dani zla ne ponove i zato nikada nećemo dozvoliti da žrtve jednog vremena zla ostanu nevidljive i nečujne. Neka je večna slava svim nevino stradalim u Novosadskoj racij, rekao je Vučević.

Episkop bački Irinej naglasio je da je Novosadska racija urezana u istoriju kao veliko stradanje nevinih ljudi, zverski pobijenih samo zbog imena koje su nosili i vere koju su ispovedali. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: