Društvo

Zoran Radovanović: Kovid ostaje sa nama, ali neće biti epidemije i ona će se sporadično javljati

Kolektivni imunitet dogodine

27. 01. 2021. 20:47 | FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Epidemilog Zoran Radovanović izjavio je danas za N1 da će Srbija imati odgovarajući obuhvat ili vakcinisanih ili prirodno zaraženih osoba tek negde naredne godine.

On je rekao i da ne postoji "magična granica" procenta kolektivnog imuniteta, da se pominjala brojka od 70 odsto, ali da je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči sada sklon da pominje viši procenat od blizu 85 posto "da bismo bil relativno zadovoljni".

"Mi smo još daleko još od toga. Srbija će imati taj obuhvat bilo vakcinisanih, bilo prirodno zaraženih tek negde naredne godine", rekao je Radovanović za N1.

On je objasnio da nije dobra računica po kojoj se zbiraju podaci o postignutom kolektivnom imunitetu od 30, 40 posto i da se tome dodaje još 20 odsto osoba koje će biti vakcinisane, pa da ćemo tako doći do procenta od 50-60 odsto.

Naglasio je da je među onima koji se vakcinišu i veliki deo onih koji su u martu bili zaraženi, da to nisu odvojene grupe, kao i da mnogi od zaraženih u martu i aprilu nemaju antitela da bi bili sigurno zaštićeni, tako da "to ne može da se zbira".

"Moramo da idemo ka što većem obuhvatu vakcinisanih", rekao je Radovanović i dodao da i kada dođemo do 70 posto ne možemo da "nakrivimo kapu".

"Bolesti će biti, ona ostaje sa nama, ali neće biti epidemije i ona će se sporadično javljati", rekao je Radovanović. (kraj) lj/dpv

Share: