SANU odbacuje optužbe

16:05 29. 01. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti danas je odbacio sve napade i optužbe za njeno "anacionalno" delovanje i navodne postupke u "službi stranih sila", koje se ponavljaju u javnosti.

U saopštenju Izvršni odbor SANU je demantovao navode o zabrani izložbe o Jasenovcu i skupa akademika Časlava Ocića posvećenog Kosovu i Metohiji i ocenio da se ta dva slučaja u javnosti lažno predstavljaju kao vidovi pritiska i cenzure, pa čak i kao delovanje SANU u službi "tuđih (antisrpskih) interesa".

Dodaje se da je reč o grubim manipulacijama, čiji je cilj ne samo lična promocija pojedinca, već i i promocija širih interesa motivisanih kompromitovanjem i degradacijom SANU kao najznačajnije srpske naučne i kulturne institucije.

Ukazuje se da izložba "Totalni genocid" posvećena Jasenovcu nije zabranjena, niti otkazana, već je podržana i prihvaćena u svim relevantnim telima SANU koja je obezbedila sredstva za njeno organizovanje, ali je odložena dok autor u prateću publikaciju ne unese neophodne intervencije i ispravi materijalne greške u toponimima i periodizaciji, koje bi mogle da ugroze kredibilitet izložbe.

"Do toga, nažalost, nije došlo, jer autor izložbe, naš preminuli član Dinko Davidov, nije izvršio izmene u skladu sa sugestijama recenzenta i Odeljenja za istorijske nauke, već je kod poznatog izdavača objavio prateću publikaciju namenjenu izložbi kao zasebnu knjigu, čime je sama izložba dovedena u pitanje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sredstva vraćena Ministarstvu kulture i informisanja kada je postalo jasno da nova prateća publikacija i izložba neće moći da se realizuju i da je teško poverovati da te činjenice nisu poznate onima koji govore o zabrani izložbe i "uticaju stranih ambasadora".

Govoreći o navodoj zabrane skupa posvećenog Kosovu i Metohiji, koji je pripremio akademik Časlav Ocić, navodi se da je za organizovanje skupa u SANU neophodno da ga prihvate odgovarajuća odeljenja SANU koja određuju Programski odbor i recenzente, a zatim upućuju predlog Predsedništvu SANU, a da Ocić nije poštovao nijednu od procedura.

"Imajući u vidu ovakvo ignorisanje procedura, SANU nije prihvatila organizovanje tog skupa. Da je Ocić poštovao pomenuta pravila, SANU bi taj skup svakako podržala i on bi, nema sumnje, bio održan", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je na Ociću da odgovori zbog čega je u svojim nastupima prećutao te činjenice, a neodržavanje skupa okarakterisao kao "cenzuru", te se dodaje da je reč o neistini koje je, prema mišljenju Izvršnog odbora SANU, svestan i Ocić "koji je uporno ponavlja u različitim medijima" i oni koji "tu neistinu dalje šire". (kraj) is/and/dpv

Share: