"Kartelu" smeta nula dinara

09:45 01. 02. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Fondacija "Alek Kavčić " poručila je danas, u odgovoru "na napade udruženja jednog dela izdavača udžbenika kojima smo svakodnevno izloženi", da nigde u Zakonu o udžbenicima ne piše da se PDF udžbenika ne sme okačiti na internet, uz napomenu da je cena od nula dinara ono što tišti mnoge.

Zakon nijednim članom nije naveo donju granicu cene udžbenika na tržištu i ne postoji klauzula u Zakonu koja ne dozvoljava cenu udžbenika od nula dinara, navodi se u saopštenju Fondacije u kojem se ukazuje da je udruženje izdavača počelo da šalje pisma i direktorima škola, kao i nastavnicima i time vrši pritisak na njih da u nastavu ne uvrste besplatne udžbenike.

Cena štampe je, takođe, stvar slobodnog tržišta. Ako neki izdavač ima interes da odštampa, proda i distribuira udžbenik za ukupnu cenu od dva dinara po stranici, što uključuje i PDV, to je njegovo legitimno pravo sve dok dostavljeni udžbenik zadovoljava sve kriterijume po kome mu je Ministarstvo dalo odobrenje, navodi se u saopštenju. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: