I leče, i popravljaju opremu

20:17 03. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Za srpsku Vojnu bolnicu nivoa 2+ u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici svu opremu i medicinsko osoblje obezbeđuje Republika Srbija, ali je složeno epidemiološko stanje u toj zemlji otežalo snabdevanje bolnice sanitetskim materijalom, instaliranje medicinske i logističke opreme, kao i njihovu opravku.

U Centralnoafričkoj Republici je tokom pandemije prijavljeno 4 989 pozitivnih na korona virus, 63 preminula i 4 885 oporavljenih, prema nepotpunim podacima worldometers.info.

Zbog složene političke i epidemiološke situacije obustavljen je avionski saobraćaj, navodi Vojska Srbije.

Stoga je Vojna bolnica ostala samo sa mobilnim rendgenskim aparatom, kojim je obavljeno više od 2.500 snimanja za potrebe hirurških, internističkih, ortopedskih i stomatoloških intervencija, pre nego što je, posle 11 meseci intenzivne upotrebe, prestao sa radom.

Pripadnici Vojske Srbije su "sopstvenim snagama prvo servisirali mobilni, a zatim i uspešno instalirali stacionarni rendgenski aparat".

"Potvrda da su posao obavili dobro stigla je od firme iz Republike Srbije ovlašćene za instalaciju, čiji predstavnici nisu bili u mogućnosti da doputuju u Centralnoafričku Republiku".

Srpska vojna bolnica u ovoj međunarodnoj misiji (MINUSCA) obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite, hitnu reanimaciju/stabilizaciju, hitne hirurške intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih do sledećeg nivoa medicinske zaštite.

Centralnoafrička Republika ima 4,829 767 stanovnika, kao fransucka kolonija dala je doprinos na strani saveznika tokom drugog svetskog rata, a nezavisnost stekla 1963. godine. Posle svrgavanja Žan-Bedela Bokase 1979. godine, koji je na vlast došao državnim udarom 1966. godine, nastavljeno je vreme nasilnog preuzimanja vlasti.

Zemlja je i danas u problemima od vojnog puča iz marta 2014, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine. (kraj) dep

 
Share: