Episkop Vasilije predsedava Saborom

19:50 17. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije je danas u prepodnevnim časovima hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC), pa će zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora koji će izabrati 46. patrijarha predsedavati episkop sremski Vasilije.

U saopštenju SPC nije rečeno zbog čega je episkop Lavrentije primljen u bolnicu.

On je trebalo da predsedava sutrašnjim izbornim zasedanjem Svetog arhijerejskog Sabora, kao najstariji episkop po hirotoniji.

SPC je saopštila da će, s obzirom na to da je episkop Lavrentije na bolničkom lečenju, zasedanjem Sabora predsedavati Episkop sremski Vasilije.

Sveti arhijerejski Sabor SPC biće održan sutra u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.

Saboru neće prisustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv korona virusa, episkop zapadnoevropski Luka, zbog lošeg zdravstvenog stanja, a neizvesno je i prisustvo vladike vranjskog Pahomija, koji je nedavno oboleo od korone.

Ovo je prvi put da Sabor zaseda van Patrijaršije, a Hram svetog Save izabran je kao podesan za sprovođenje mera zaštite od korona virusa.

Sabor ima 39 članova, kanidat za patrijarha može da bude svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe. Arhijereji biraju između sebe kandidata za patrijarha sve dok ne izaberu tri kandidata. Imena trojice kandidata stavljaju se u jevanđelje. Apostolskim žrebom koverat sa imenom novog patrijarha izvući će arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora doneo je Sinod SPC nakon što je 20. novembra 2020. godine od posledica korona virusa preminuo patrijarh Irinej. (kraj) dep

Share: