Zatvaranje Studentske poliklinike

23:45 17. 02. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Mreža akademske solidarnossti i angažovanosti (MASA) uputila je danas apel nadležnim institucijama, stručnjacima, javnost i studentskoj zajednici da se usprotive najavljenom zatvaranju Studentske poliklinike u Beogradu.

"Nacrtom plana optimizacije zdravstvenih ustanova predviđeno je zatvaranje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, poznatog kao Studentska poliklinika, koji obuhvata centralnu ustanovu u Krunskoj 57, stacionar u Prote Mateje 29 i ambulante u studentskim domovima Studentski grad i na Karaburmi", podseća u apelu MASA, naglašavajući da ta ustanova, čiji je rad prilagođen specifičnim potrebama studenata, svojim kapacitetima uspeva da pruži optimalnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu za univerzitetske studente u Beogradu.

Ističe se da je reč o velikom broju korisnika - oko 130.000 studenata, "što je praktično ceo jedan grad", uz upozorenje da bi spajanjem Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata sa domovima zdravlja, više od 70 odsto studenata delimično ostalo bez zdravstvene zaštite.

"Predloženim projektom Plana optimizacije u zdravstvu Srbije ugasio bi se i Stacionar Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Ukoliko bi se to desilo, pitanje je gde bi se smeštali bolesni studenti koji u Beogradu ne žive sa svojim roditeljima, posebno studenti iz studentskih domova", upozorava MASA, ističući da je medicinska nega trenutno odlično organizovana u Studentskom stacionaru.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd imao je posebnu važnost tokom epidemije kovid 19 jer je savesno i odgovorno vodio brigu o studentima sa ovom infekcijom i sprečavao još gori tok epidemije, ukazala je u saopštenju MASA, ističući da je upravo ta ustanova "organizovala smeštaj bolesnih studenata i praćenje kontakata zaraženih tokom cele epidemije". (kraj) vip/dpv

Share: