Sutra ustoličenje patrijarha

17:37 18. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija biće održano sutra u devet sati u Sabornoj crkvi u Beogradu, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"O datumu svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara SPC, javnost će biti naknadno obaveštena", navodi se u saopštenju.

Na izbornom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve danas je u Hramu svetog Save za 46. patrijarha izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

U apostolskom žrebu za izbor patrijarha bili su još episkop bački Irinej Bački i episkop banjalučki Jefrem, javile su "Večernje novosti".

Novi patrijarh je rođen 1961. godine u Bečeju, zamonašen je u manastiru Dečani, završio je studije na na Bogoslovskom fakultetu SPC i doktorat u Atini, a 1999. je izabran za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Bio je predsednik Republičke radiodifuzne agencije, a 2010-2011. godine episkop vojni, potom koordinatora za saradnju SPC i Vojske Srbije.

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je 2014. godine. (kraj) dep

Share: