Čestitke novom patrijarhu

21:30 18. 02. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Patrijarhu srpskom Porfiriju, koji je danas izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, brojne čestike uputili su ministri i drugi državni zvaničnici.

"Saznanje da ste kao mitropolit zagebačko-ljubljanski i u svim pređašnjim Vašim službovanjima, izazivali veliko poštovanje među vernicima, daju mi za pravo da očekujem da ćete i na tronu Svetog Save snažno svedočiti o pravoslavlju, kako u Srbiji, tako i u celom svetu, doprinoseći jačanju bratske i prijateljske ljubavi među narodima", naveo je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je, uz "najiskrenije čestitke povodom izbora na tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko – karlovačkog i patrijarha srpskog", izrazila nadu da će "dugovečno i uspešno voditi Srpsku pravoslavnu crkvu na dobrobit našeg naroda i čitavog pravoslavnog sveta".

"Duboko verujem da su naš narod i crkva dobili mudrog poglavara u ovim vremenima punim izazova i iskušenja", navela je Gojković.

Ministarka pravde Maja Popović je novom patrijarhu poželela da ga "dragi gospod molitvama Svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog i svih ugodnika božjeg roda pravoslavnog i srpskog podrži na uzvišenoj službi patrijarha srpskog".

Patrijarhu Porfiriju je čestitao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ističući da je srpski narod "dobio istinskog duhovnog oca", koji će ga voditi "putem mira i ljubavi, međusobnog uvažavanja i poštovanja, u službi sveopšteg dobra i blagostanja".

"Uveren sam da ćete sa trona Svetog Save, mudrim rečima, delima, razumevanjem i blagošću ispuniti srca svih vernika jevanđelskom ljubavlju i milosrđem", naveo je Petković.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić patrijarhu Porfiriju poželeo je da svojim duhovnim vodstom učini da "Crkva u ovim teškim vremenima za Srbiju nastavi odlučno da korača putem svetosavlja" i da narod sabran u veri, iz brojnih nedaća izađe pobednički i znatno snažniji".

Čestitku je uputio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

"Od srca Vam želim da najodgovorniju službu patrijarha srpskog obavljate u dobrom zdravlju i na mnoga i blaga leta!", navodi se u čestitki. (kraj) vip/bdb/dpv

Share: