Regionala agenda

14:04 06. 03. 2021. FoNet | Davor Pašalić

SRB-BEOGRAD - Zemlje regiona dele slične probleme - neravnopravnost, siromaštvo, nedostatak demokratije i vladavine prava, odlazak mladih u inostranstvo, koje decenijama ne uspevaju da samostalno reše, zbog čega smo ponudili da ih rešimo zajedno, rekli su danas učesnici projekta "Regionalna agenda 2020-2030", čiji je organizator Akademija za razvoj demokratije.

Osnivačica te akademije Aleksandra Jerkov je izjavila da je cilj projekta da ljudi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije, Albanije, Crne Gore i sa Kosova rade na razvoju zajedničke politike u narednih 10 godina.

Član Parlamenta BiH Saša Magazinović je naveo da među zemljama regiona postoje razlike, ali da su izuzetno male u odnosu na zajedničke probleme.

Što se tiče zagađenja vazduha, to je takmičenje između Skoplja, Beograda i Sarajeva ko je zagađeniji. Tu nema Srba, Hrvata, Bošnjaka ni Albanaca - to je zajednički problem, rekao je Magazinović.

Takav problem se ne rešava, jer su političkim elitama važne razlike, ali akcenat treba staviti na komunikaciju i saradnju, izjavio je Magazinović, uz konstataciju: Suviše smo mali pojedinačno da bi se mogli neodgovorno ponašati prema svojim građanima i regiji. (kraj) vbr/drp/dpv

Share: