Odavanje pošte Zoranu Đinđiću

09:14 12. 03. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan pre 18 godina, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u nameri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 časova i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade Srbije, a posle operacije, umro je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Zemunskog klana.

Kao vođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i vođe klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Ulemek, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora.

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Članovi Demokratske stranke, čiji je Đinđić bio predsednik, položiće cveće na njegov grob, dok će tokom večeri, zbog situacije sa pandemijom korona virusa, na fejsbul stranici DS biti emitovan prenos tribine "Punoletstvo bez Đinđića: Kako bi Srbija izgledala danas da je Đinđić živ?". (kraj) vip/ivt

Share: