Istupili iz radne grupe

13:04 13. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, zbog ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Iako su pokazala ozbiljnu nameru da se učešćem u Radnoj grupi unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres smatraju očiglednim da predstavnici institucija Grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom.

Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK iz Beograda, niko od Vladinih članova nije reagovao na te pozve.

Napadi na KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja i asocijacija u medijima koji krše Kodeks novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije, ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije, ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega.

Zbog svih ovih razloga, upravni odbori pet udruženja i asocijacija ne vide više nikakvu svrhu učešća u Radnoj grupi, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju. (kraj) def/dpv

Share: