Zatvaranje deponije u Kovinu

17:37 13. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Udruženja građana Eko Zona Kovin potvrdilo je da je doneta odluka o zatvaranju deponije u Kovinu i da otpad od ponedeljka, 15. marta, bude odvožen na deponiju u Pančevu, javio je N1.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović održala je u petak uveče hitan sastanak sa predsednicom opštite Kovin Sanjom Petrović i gradnačelnikom Pančeva Aleksandrom Stefanovićem, gde je izjavila da će u Pančevu biti procenjivana količina i vrsta otpada, da bi se što pre došlo "do održivot i drugoročnog rešenja za Kovin".

"Nakon saniranja požara, kapija deponije u Kovinu je zatvorena. Međutim, ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima, kada je reč o proširenju kapaciteta u Pančevu", rekla je Vujović.

Đorđe Janićijević iz Eko Zone Kovin izrazio je nadu da će se lokalne i državne vlasti "pridržavati ovih odluka i da će konačno započeti primenu plana o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom, koji je objavljen u javnom glasniku 2018. godine". 

Deponija u Kovinu postoji više od tri decenije, tu se odlaže otpad bez ikakvog reda, a odluka o zatvaranju doneta je pre nekoliko godina i nije sprovedena. Građani koji žive uz deponiju, ali i drugi stanovnici opštine, godinama nemaju normalan život, prenosi N1. (kraj) dep

Share: