Patrijarh osveštao časni krst

18:30 18. 03. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i kruna su najstarije institucije našeg naroda koje su ga čuvale i vodile kroz vekove, i siguran sam da ćemo tradiciju saradnje na opštoj koristi srpskog naroda nastaviti zajedno, sa patrijarhom Porfirijem, kao duhovnim ocem svih nas, rekao je Aleksandar Karađorđević posle sastanka sa patrijarhom.

Kako se navodi u saopštenju iz kancelarije Aleksandra Karađorđevića, radi se o prvom susretu otkada je patrijarh Porfirije stupio na tu dužnost, a sa princom Aleksandrom i princezom Katarinom razgovarao je "o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od interesa za naciju i crkvu".

Patrijarh je, kako se navodi u saopštenju, osveštao restaurirani Časni krst koji ukrašava kupolu Dvorske kapele Svetog Andreja Prvozvanog, zaštitnika i krsne slave porodice Karađorđević, i istakao značaj krsta kao simbola raspeća, ali i kao znak pobede i vaskrsenja.

"Kada imamo krst kao znamenje tada dolazi i obnavljanje i vaskrsavanje. Neka Bog da, da se sve što je čestito obnavlja i vaskrsava: u nama, u kraljevskom domu, našem narodu i državi, a pre svega u našoj pravoslavnoj crkvi", rekao je patrijarh Porfirije. (kraj) vbr/mr/dpv

Share: