Ispitati sumnje o zameni beba!

12:49 27. 03. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, na sopstvenu inicijativu, a posle saznanja iz medija o sumnji jedne porodice da joj je 2016. zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK "Narodni front", Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, Ministarstva zdravlja i UP Srbije

Od GAK "Narodni front" zaštitnik građana traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije i dokumentaciju o tom slučaju, s posebnim osvrtom na brojeve bolničkog protokola majke i bebe koji su, kako je objavljeno u medijima, odmah posle porođaja bili identični, a potom različiti, što je izazvalo sumnju u zamenu beba, kao i na brojeve upisane na prijavi rođenja.

Zaštitniku građana u istom roku Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu treba da dostavi sve informacije i dokumentaciju o DNK analizi koju je porodica uradila u toj ustanovi.

Od Ministarstva zdravlja traži da u roku od 15 dana obavi nadzor nad radom postupajućih zdravstvenih ustanova, kako bi se utvrdilo da li je u njihovom radu bilo propusta koji su izazvali sumnju roditelja da je došlo do zamene deteta.

Isti rok dobio je i MUP Srbije koji zaštitnika treba da izvesti o dosadašnjem postupanju u tom slučaju, s obzirom na medijske napise da je otac deteta slučaj prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova. (kraj) vip/nm

Share: