Sledi izbor javnih tužilaca

18:33 06. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas članove novog saziva Državnog veća tužilaca da bez odlaganja, a uoči predstojećih izbora za javne tužioce na svim nivoima, stavi van snage odluku prethodnog saziva Veća iz maja 2016. godine, ocenivši da utvrđivanje liste kandidata za fukciju javnog tužioca nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Udruženje ukazuje da je tom odlukom iz 2016. godine utvrđivanju liste kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca "uređeno na način koji nije u skladu sa postojećim ustavnim i zakonskim okvirom", i podseća da je Udruženje podnelo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti te odluke.

Podsećajući da tokom 2021. godine ističe mandat najvećem broju javnih tužilaca u Srbiji, zbog čega će novi saziv Državnog veća tužilaca nužno raspisati i sprovesti konkurse za izbor javnih tužilaca, UST naglašava kako je "neophodno pre zvaničnog ulaska u proceduru izbora javnih tužilaca sve pravne segmente iste uskladiti sa postojećom pravnom regulativom, pre svega sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o javnom tužilaštvu".

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podseća i da je spornom odlukom prethodnog saziva Državnog veća tužilaca uvedeno pravilo da se Vladi Srbije predlažu za izbor više kandidata za javnog tužioca samo ukoliko je razlika između najbolje ocenjenog kandidata i drugih kandidata do jednog boda, dok se u suprotnom predlaže samo jedan kandidat.

Razlika u ocenama kandidata, ukazuje u saopštenju UST, "proizilazi isključivo iz ocene kvaliteta i ostvarljivosti Programa organizacije i unapređenja rada koji kandidati prilažu".

To je, smatra UST, "krajnje subjektivno merilo, koje počiva na paušalnoj oceni članova komisije u kojoj meri će programi biti ostvareni u budućnosti i ne predstavlja validan osnov za očiglednu diskriminaciju kandidata koju uvodi sporna odluka". (kraj) vip/dpv

Share: