Mediji kao sredstvo, a ne akter

15:54 07. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Mediji se u Srbiji koriste za obračun sa slobodnom reči, oni su sredstvo, a ne akter na javnoj sceni i služe za obračun sa političkim protivnicima ili kao sredstvo za promociju vlasti, rečeno je danas za okruglim stolom "Srbija 2030: Mediji i demokratija".

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je demokratija, kakvu je znamo, civilizacijsko dostiguće, ali je mnogi različito shvataju, nekad toliko različito da se mora braniti i u zemljama poput Švedske i Srbija, rekao je Lundin.U svakoj demokratiji ima medija koji podržavaju vlast i onih koji su naklonjeni opoziciji, rekao je Lundin, ukazavši kako ima onih koji su i u srednjoj poziciji poput javnih servisa.

Direktor i glavni urednik agencije FoNet Zoran Sekulić ocenio je da mediji nikada nisu bili oslobođeni političkog uticaja, ali ih politčki centri nikad nisu ni tretirali kao deo demokratskog poretka i procesa.

Sistem uticaja je usavršen proteklih 10 godina i direktan ili posredan uticaj se nekada kreće u rasponu od direktne agresije do uticaja bez otisaka prstiju, naglasio je Sekulić.

Mediji su sredstvo, a ne akter na javnoj sceni i, po njegovoj oceni, služe kao batina za obračun sa političkim protvnicima ili sredstvo za promociju sopstvenih političkih i drugij interesa. (kraj) vip/ivt/dj

Share: