Vakcinacija, ne samo vakcine

20:35 14. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Za uspeh u borbi protiv korona virusa nisu nam dovoljne vakcine, već vakcinacija, što brža i što većeg obuhvata, ocenili su večeras doktori učesnici debate "Vakcinom za život", koji ukazuju da je izostala kampanja prosvećivanja stanovništva mesecima pre nego što su vakcine stigle u Srbiju.

Specijalista imunologije Emina Milošević poručila je da je neophodno da vakcinacija bude što brža i šireg obuhvata, jer "smo u trci sa virusom i imamo takmičenje virusa i vakcinalnog imuniteta".

Svi krajevi zemlje moraju biti obuhvaćeni vakcincijom u maksimalnom obimu i to bi trebalo da učine svi koji smeju da se vakcinišu, rekla je Milošević u onlajn debati Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Upitana zašto sada obuhvat nije bolji, ona je istakla da su u prvom trenutku bili prijavljeni svi koji su želeli vakcinaciju, a da se sada došlo do onih koji se kolebaju.

Nedostaje ozbiljna kampanja kojom bi se informisalo stanovništvo, edukacija kolega u smislu kada savetuje svog pacijenta sa hroničnom bolešću, smatra Milošević.

Upitana o vestima o povlačenju određenih vakcina za tržišta, Milošević je rekla da je na milion datih doza AstraZeneka vakcine bilo tri slučaja stvaranja ugrušaka i navela primer da su komplikacije od kovida znatno češće i ozbiljnije nego one kod vakcinacije. (kraj) lj/ivt/dpv

Share: