Počasna paljba

21:04 08. 05. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je počasnoj paljbi koju su na Kalemegdanu, povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom - izvršili gardisti Vojske Srbije. Ministar je poručio da ne smeju da budu zaboravljeni oni koji su dali živote da bi izvojevali slobodu.

"Dan pobede je dan kada se sećamo svih kćeri i sinova naše zemlje koji su dali svoje živote ili su ih ponudili na oltar otadžbine da bi izvojevali ono najvažnije slobodu, bezbednost i normalan život", naglasio je Stefanović.

Kako je istakao, oni su nam ostavili jedno veliko zaveštanje.

"Amanet da moramo da se sećamo svih tekovina njihove borbe da pobede fašizam, da ne smemo da zaboravimo sva zla fašizma koji su se dogodila na teritoriji naše zemlje i ko je imao koncentracione logore, pa i logore za decu. Ne smemo da zaboravimo ko su oni koji su bili na strani Hitlera, a ko su bili oni koji su se borili protiv fašizma", poručio je Stefanović.

Pripadnici Garde Vojske Srbije na Kalemegdanu su izvršili počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Počasnoj paljbi prisustvovao je i komandant Garde general-major Milomir Todorović. Paljbi je prethodilo podizanje državne zastave i intoniranje himne. (kraj) lj/nm

Share: