Omogućiti donaciju embriona

18:51 10. 05. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Udruženje "Šansa za roditeljstvo" predložilo je da se parovima koji su učestvovali u biomedicinski potpomognutoj oplodnji omogući da doniraju preostale embrione, kako bi se stvorila mogućnost da i drugi parovi dobiju potomstvo.

Ukazujući na to da je Srbija 2017. dobila Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji dozvoljava donaciju jajnih ćelija, spermatozoida i embriona i da su 2019. urađeni neophodni pravilnici koji se odnose na kriterijume za davaoce, a u Kliničkom centru Srbije otvorena i Banka reproduktivnih ćelija i embriona, Udruženje ističe da donora ćelija nema, ali da ima donora preostalih embriona.

"Sve češće imamo situaciju kada parovi iz Srbije, nakon što dobiju željeno dete ili decu iz postupka vantelesne oplodnje, posle određenog vremena, najčeće posle pet godina, žele da drugim parovima doniraju preostale embrione. Imali smo nekoliko takvih situacija ali, na žalost, iako imamo sve uslove za tu donaciju, ona još ne može da se sprovede kod nas", kaže Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo". (kraj) vip/nm

Share: