Crveni mentalni alarm

18:27 12. 05. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Srbiji preti crveni mentalni alarm, pokazali su rezultati istraživanja naučno-istraživačkog tima sa univerziteta u Beogradu i Kragujevcu o uticaju pandemije virusa SARS-CoV-2 na mentalno zdravlje građana u Srbiji, saopštila je danas Hemofarm fondacija, koja je pokrenula kampanju "Nesalomivi".

Podaci su prikupljani na uzorku od 1.057 ispitanika u periodu od 23. marta do 25. aprila prošle godine, a rezultati ukazuju da je mesec dana nakon proglašenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, u Srbiji 28,9 odsto ispitanika prijavilo umerenu do tešku depresiju, 36,9 anksioznost, a 38,1 umerene do teške simptome stresa.

Čak 49,8 odsto ispitanika osećalo je uznemirenost dok sluša vesti o koronavirusu, kod 31,9 njih javio se strah od zaraze, a 31,3 odsto ispitanika imalo je osećaj bespomoćnosti.

"Rezultati istraživanja pokazuju da su depresija, anksioznost i stres preovladavali u srpskoj populaciji tokom pandemije COVID-19. Nivoi depresije, anksioznosti i stresa su viši nego u studijama sprovedenim u zemlji pre pandemije, ali i među najvišim od svih studija sprovedenih u svetu koje su procenjivale uticaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje", rekla je Teodora Safiye, doktorand neuronauka, master psiholog i psihoterapeut i član naučno-istraživačkog tima koji je radio na studiji. (kraj) lj/dpv

Share: