Lažni PCR testovi

20:21 24. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Moguće je dobiti negativan test bez odlaska na testiranje i plaćanja naknade državi u iznosu od 9 000 dinara! Prevaru je, tragom vesti, otkrila TV N1, nakon što je njihov novinar poslao i-mejl na određenu adresu.

Nakon što smo od osobe kojoj smo poslali upit dobili odgovor da „to nije problem“, od nas je, navodi N1, zatraženo da pošaljemo ime i prezime, JMBG i datum za koji nam je potreban test.

Sledeća instrukcija bila je da se uplati 4 000 dinara na račun privatnog lica u Mobi banci, a ubrzo nakon što je novac uplaćen dobijen je PCR test u PDF formatu, uz poruku da se provere podaci. Dobijeni test, bar na prvi pogled, delovao je autentično, jer je bio na propisanom formularu, sa svim podacima koje sadrži i test dobijen u kovid-ambulanti, uključujući i QR kod u donjem desnom uglu.

Verodostojnost potvrde N1 je proverio u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, gde su rekli da nema nikakve sumnje da je u pitanju lažni PCR test.

"Procedura" se završava tako što negativan PCR test stiže sa, na prvi pogled, zvanične i-mejl adrese portala eUprava. Međutim, ukoliko se obrati pažnja, vidi se da je u pitanju lažna i-mejl adresa, jer pošiljalac poruku šalje s adrese ”obaveštenja@euprava-gov.rs”, a ne ”obaveštenja@euprava.gov.rs”.

Iz Kancelarije za IT i eUpravu apeluju na građane da prijave nadležnima ukoliko imaju bilo kakva saznanja o falsifikovanim PCR testovima, dodajući da to mogu da učine tako što će se obratiti eUpravi na bilo kojoj društvenoj mreži. (kraj) dep

Share: