Odbrana od poplava, konačno

19:23 14. 06. 2021. FoNet

OBRENOVAC - Rekonstrukcija infrastrukture za odbranu od poplava u opštinama Obrenovac i Surčin, koji su finansirale Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, zvanično je završena. Projekat je vredan 3,3 miliona evra.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je u prethodnih godinu i po rekonstruisan kanal Kupinac, šest crpnih stanica na teritoriji Obrenovca i jedna na teritoriji Surčina.

"Srbijavode" sada obnavlja 32 kilometra nasipa na Kolubari u Obrenovcu, od ušća u Savu pa do spoja s Tamnavom i Kubačom.

"Danas Obrenovac ima vrhunsku opremu i odličan sistem koji omogućava da se predvidi poplava i da može što brže da se reaguje i spasu ljudi. Drago mi je da se sada mnogo više pažnje poklanja prevenciji u celoj Srbiji, što je mnogo bolje nego da se popravlja šteta", ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Rekonstrukcija sistema odbrane od poplava obuhvatila je i čišćenje 66 kilometara kanalske mreže u Obrenovcu i Surčinu i potpunu obnovu i podizanje kapaciteta crpnih stanica koje višak vode iz kanala prebacuju u Kolubaru. (kraj) dep

Share: